Skiffer

Utseendet på olika skiffer kan variera avsevärt, men den vanligaste färgen är svart, grön eller grå men det finns flera intressanta exempel som innehåller röda och gula inslag. Det är ett finkornigt, tunt lager sten med en hårdhets rating 2,5-4  vilket betyder att den lätt repas. Skiffer kommer från många olika länder, men några av de bästa kommer från Brasilien, Portugal och Wales.

Förebyggande underhåll

På grund av avsaknad av kalcit i sin sammansättning, är skiffer resistent mot syra. Problem kan ändå uppstå om det är mycket porös skiffer, som vissa kan vara, i så fall är behovet av en försegling ett absolut måste.

Regelbundet underhåll

Varje sten behöver ett bra planerat underhållsschema på plats, för att bevara den och för att försena restaurering så länge som möjligt. Dagligt underhåll kommer att bestå av torr och fukt moppning, detta bör ske med en bra stentvål och ibland med bara vatten. Det är viktigt att tvålrester inte byggs upp på ytan av stenen. Om skiffer är finslipat eller polerat kommer regelbundet underhåll att krävas för att behålla sitt utseende och ta bort eventuella repor eller förlust av glans och lyster.

Restaurering

Skiffer är en mångsidig sten som kan lämnas grov, finslipad, slät eller polerad till en glans. Skiffer plattor kan se väldigt naturliga ut men många av våra kunder klagar på sina tråkiga färger, ”trädgårdsgång” utseende. I denna situation kan skiffer behandlas med en försegling som skall tjäna till att fördjupa färgen utan att offra den grova, skiktade strukturen på stenen.