Marmor

Marmor finns i en mängd olika färger. Färgen på marmor bestäms av dess mineralsammansättning när det bildas. Detta i sin tur avgörs av vad för föroreningar det finns i kalkstenen.

Färgerna varierar från den välkända rena vita kalcit sorten till mindre kända sorter som innehåller hematit som är rödaktig. Marmor har en hårdhet rating på 2,5 – 5 .

Förebyggande underhåll

En polerat marmorgolv repas mycket lätt jämfört med en hårdare sten som granit. Sand som har en hårdhets rating på ca 7, repar marmor om det ligger på marmorgolvet där det är mycket gångtrafik, då de flesta marmorgolv har en hårdhets rating på ca 3. Detta innebär att kristallerna blir skadade och ytan har förlorat sin reflektionsförmåga och glans.

Därför är det bra ha entrémattor som förebyggande åtgärd för att stoppa grus och sand redan vid dörren.

Regelbundet underhåll

Varje sten behöver ett bra underhållsschema för att bevara det och att försena restaurering så länge som möjligt.

Dagligt underhåll kommer att bestå av torr och fukt moppning, detta bör ske med en bra stentvål och ibland med bara vatten. Det är viktigt att tvålrester inte byggs upp på ytan av stenen.  Syrabaserade kemikalier som används för hushållsändamål kan skada ytan av marmor och andra kalcit stenar vid kontakt. Liknande skador kan uppstå från sura livsmedel och drycker.

Professionell regelbundet underhåll kommer att krävas för att upprätthålla en god glans på stenen. Detta kommer att innebära att marmorgolvet måste kristalliseras.

Restaurering

Vid någon tidpunkt kräver marmorgolvet en restaurering. Detta beror på stora mängder repor, trafikslitage, problem med missfärgning eller andra fel som inte kan avhjälpas med kristallisering/polering. Restaurering av marmorgolvet kommer att kräva en diamantslipning och därefter en kristallisering/polering.